Incepand cu anul 2011, legislatia romaneasca s-a aliniat la cea a mai multor state europene prevazand obligativitatea folosirii anvelopelor de iarna atunci cand conditiile meteo si de drum impun acest lucru. In fapt, legea spune ca  daca pe sosea este zapada, gheata sau polei, folosirea anvelopelor cu marcaj M+S este obligatorie. Lipsa lor la un control al Politiei pe o sosea acoperita cu gheata, zapada sau polei atrage amenda contraventionala. In cazul provocarii unui accident pe o sosea acoperita cu gheata, zapada sau polei, lipsa anvelopelor cu marcaj M+S atrage si suportarea daunelor provocate infrastructurii rutiere si a costurilor de eliberare a drumului. Amenzile sunt cuprinse intre 2500 si 4000 de lei si se retine certificatul de inmatriculare al vehiculului neechipat corespunzator.

Pentru camioane si autobuze obligativitatea echiparii cu anvelope de iarna se refera doar la axele de tractiune.

Aceste lucruri sunt in general cunoscute, fiind explicat pe larg in multe articole atat in presa cat si on-line. Neclaritati persista inca asupra modului cum dovedim la un eventual control ca avem anvelope de iarna. Directiva europeana 92/23/CEE spune in Anexa 2 ca anvelopele de iarna sunt desemnate de inscriptia „M + S” (sau „M.S.” sau „M & S”) pe flancul anvelopei. Prezenta acestui marcaj aplicat de catre producator este suficienta.

Cu aceeasi masura, anvelopele de iarna nu sunt obligatorii in Romania intr-o anumita perioada calendaristica (de ex. noiembrie – martie) ci doar atunciu cand conditiile meteo si ale carosabilului o impun. Nu puteti fi amendati daca aveti anvelope de vara in 20 decembrie pe carosabil uscat!

Gasiti mai multe informatii despre cum se pot recunoaste anvelopele de iarna dupa forma profilului si duritatea compusului de cauciuc dar si ce deosebiri exista intre acestea si cele all-season pe site-ul www.anvelopeweb.ro.